ריקוד ומוח

Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook

כולנו יודעים שלפעילות גופנית יש השפעה חיובית על מצב הרוח. במהלך האימונים, רמת הסרוטונין במוח עולה משמעותית , כמו כן האנדורפינים מציפים אותנו מה שגורם לתחושה נפלאה בגוף ובנשמה .הרקדנים שבינינו יודעים שהריקוד משפיע על גוף האדם הרבה מעבר לזה.  המדענים בכל העולם במשך שנים מנסים להבין מה גורם לריקוד לשפר את תפקוד המוח ולא רק את מצב הרוח .ידוע כי כל פעילות גופנית משפיעה על מצב הנפשי , אך מחקרים רבים מראים שהריקוד הוא היעיל ביותר . מספר סיבות אכן כבר ידועות לנו ובואו נראה במה מדובר.

המוח הוא האיבר המורכב ביותר בגוף האדם. כזה שעדיין לא ברור איך הוא  עובד.

החיבור בין רגש ומידע חדש גורם למוח לשנות את המבנה שלו על ידי יצירת קשרים חדשים וחזקים . וזה בדיוק מה שמחזק את הזיכרון ויכולות האינטלקטואליים שלנו בכל גיל. זכרו: כל חוויה עוצמתית מגבירה את יכולות הלמידה שלנו במאות אחוזים.


אנחנו רגילים לחשוב שבין יתר האיברים יש לנו גם איבר שנקרא "המוח" .אבל האמת היא שונה – למוח יש אותנו .הוא עצמו מנסח את ההחלטות שלו ונותן איתות (פקודות) לשאר האיברים . הוא יודע ללמוד בזמן אמת. uיותר מזה , המוח לומד בכל זמן נתון, גם  כשאנו קוראים ספר , רצים מרטון,  נוהגים ברכב , מנהלים שיחה , נזכרים במשהו או פשוט ישנים. הוא משפר ומשנה את ההחלטות שלו כל הזמן וברוב המקרים גם לאדם עצמו וגם לסובבים אותו לא ברור איך המוח עושה את זה ולמה. הדבר החשוב ביותר שהוכח  בעשורים האחרונים: המוח הוא פלסטי, הוא מסוגל להשתנות ועושה זאת כל הזמן. עובדה :  גודלו של המוח תלוי לא רק בגנטיקה שלנו אלא גם בחוויות שעברנו במהלך החיים . ניסוי מעניין עם חולדות הוכיח שאורך חיים מלא באירועים מעניינים ופעולה מתמדת (במקרה של החולדות היה מדובר במשחקים מגוונים עם חולדות אחרות ), מאפשרים לחיות לגדל מוח העולה על גודל המוח של אלה שחיו חיים שקטים וחסרי אקשן . זאת אומרת מוח שמקבל יותר חוויות יכול לקלוט ולעבד מידע בהיקף גדול יותר , זאת אומרת ללמוד יותר ולזכור יותר. אז אילו דברים יכולים ליצור חוויה מרבית הנדרשת להתפתחות המוח אצל האדם ? כאן התשובות של המדענים : סביבה עשירה בחוויות חדשות . עולם שמלא בצבעים , ריחות חדשים, צלילים מגוונים, אוכל בטעמים שונים, ידע וגירוי אינטלקטואלי , משחקים , מוסיקה  , הרבה תנועה וריקודים – כל אלו מעוררים בנו מגוון רחב של רגשות. כל רגש חזק גורם למוח לעבור לmode של "לימוד מוגבר". למעשה אותם הרגשות החזקים משפיעים באופן ישיר על תפקוד המוח ומחזקים את הזיכרון שלנו. רגשות שאנו "מספקים" למוח בכל חוויה חדשה מעובדים בין היתר על ידי חלק מסוים במוח , אותו חלק שאחראי על זיכרונות לטווח ארוך. כאשר הרגש הוא חזק, אותו חלק במוח מתחיל לעבד את כל המידע באופן אינטנסיבי יותר , וכך למעשה אנחנו מאמנים את המוח שלנו , בדיוק כמו שמאמנים שריר מסוים בגוף. לא במקרה אנו זוכרים טוב את הימים בהם היינו חולים מאוד או לחילופין  כשהרגשנו מצוין .   כמו כן , אנחנו זוכרים את השיעור הראשון שלנו בריקוד  גם כאשר איבדנו את כל הידע במתמטיקה. אז מה הופך את הריקוד לפעילות כה יעילה לשיפור תפקוד המוח ?

בזמן הריקוד אנחנו מאמנים את המוח לתפקד ולהסתגל למצבים שונים מה שמקטין משמעותית את הסיכוי לחלות בדמנציה

ריקוד הוא לא רק תנועה, זה רצף תנועות במסלול מסוים לצלילי המוזיקה ו/או במקצב כלשהו. כאשר אדם מקשיב למוזיקה האהובה עליו הוא חווה השראה ותחושת אושר. אם הוא גם זז בהתאמה לצלילים אלו במסלול מסוים או מבצע רצף תנועתי מתוכנן הוא מפעיל את רוב אזורי המוח וגורם להיווצרות קשרים חדשים בין התאים בתנאים האופטימאליים לשיפור תפקוד המוח  . פעילות כה אינטנסיבית דומה לפעילות המוחית שמאפיינת ילדים ופחות נפוצה אצל אנשים שעברו את גיל 25. אז כן , הריקוד עושה את האדם צעיר יותר לא רק במובן הרוחני , אלא ממש פיזית משנה את מבנה המוח שלו. אדם שרוקד הופך לחכם יותר . לימוד ריקוד זאת פעילות  שמתאימה לכולם , בכל גיל ומצב. ריקוד משפר את זרימת הדם בגוף וגורם להספקת חמצן מוגברת למוח ולשרירים .זאת פעילות גופנית שיכולה להיות "קלה " או "מאתגרת" . בעת שיעורי ריקוד ניתן לבחור את  הקצב , המהירות והמורכבות של הצעדים מה שמאפשר להתאים את רמת הקושי לאדם באופן אינדיבידואלי לפי הצורך. לימוד ריקודים מפחית את הסיכון לדמנציה . דמנציה זוהי תופעה מורכבת . כתוצאה ממנה האדם מאבד את הזיכרון שלו וכמעט אינו מסוגל ללמוד דברים חדשים. לפני יותר מעשור חוקרים ממכללת אלברט איינשטיין חקרו את ההשפעות של אחד-עשר סוגים שונים של פעילויות גופניות, ודווקא הריקוד  הוא שהציג את התוצאות הטובות ביותר – הריקוד מקטין את הסיכוי לדמנציה ב-76%. ועוד משהו חשוב בנוגע למוח – המוח מתפתח כאשר הוא מסתגל למתח .האם תהיתם אי פעם מדוע רקדני בלט אינם חשים אי נוחות במהלך אינסוף פירואטים ? סיבובים כאלה אמורים להוביל במוקדם או במאוחר לסחרחורות. אבל המדענים חקרו את עניין הסיבובים אצל רקדניות בלט ונשים רגילות באותו גיל והגיעו למסקנה כי אימונים קבועים מדכאים את האותות העוברים מאיברי הפרוזדור באוזן הפנימית למוח. האימונים "מבטלים" את הסחרחורת . המוח מסתגל ולומד לחיות בתנאים החדשים . טיפים פשוטים שיעזרו לכם להשפיע משמעותית על תפקוד המוח : למדו לפחות תנועה אחת ביום וחזרו עליה במשך ארבע דקות .חברו את התנועה הזאת לעוד 2-3 תנועות נוספות בסדר שבחרתם . חזרו על הרצף הזה  למשך 10 דק'. בניית קשרים עצביים חדשים תעזור למוח לעבוד באופן יעיל יותר ותחזק את הזיכרון. זאת השפעה ישירה על הבריאות בגוף ובנפש.

גשו לשיעורי ריקוד ופשוט תתחילו ללמוד !

שיעורי מוזיקה , ריקוד ואומנות מסייעים להתפתחות המוח לא פחות משיעורי חשבון ופיסיקה.

כתיבת תגובה

סגירת תפריט